Medical tape


Wat is Medical taping?

Medical taping is een bepaalde manier van tapen waarbij je spieren worden ondersteund in hun functie. Er wordt namelijk gedacht dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook belangrijk zijn voor lichaamstemperatuur, bloed- en lymfecirculatie.

Bij normaal tapen wordt je bewegingsvrijheid van een bepaald gewricht verkleind. Ook komt er een grotere druk op de huid. Bij medical taping is dat juist niet de bedoeling. Voor medical taping worden verschillende tapes gebruikt. Enkele voorbeelden hiervan zijn kinesiotape, curetape, easy tape, leukotape en strappaltape.  Deze tapes hebben dezelfde elasticiteit en gewicht als je huid. Ook heeft de medical tape een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes is. Doordat de druk op de pijnreceptoren onder de opperhuid ook minder wordt, heb je door het tapen waarschijnlijk ook minder pijn. Verder kun je met medical tape gewoon bewegen doordat het elastisch is. Dat kan dus niet met normale sporttape.

 

Wanneer wordt Medical taping gebruikt?

Je kunt medical taping in meerdere gevallen gebruiken. Middels Medical taping kunnen slappe spieren weer op spanning gebracht worden, maar ook gespannen spieren weer rust worden gegeven. Bij sportblessures kun je medical tape krijgen voor het verminderen van vocht en ontstekingen, maar ook bij overbelasting. Medical taping kan worden gebruikt voor het ondersteunen van je gewrichten. Vele sporters tapen bijvoorbeeld hun knie voor extra ondersteuning. Tot slot wordt medical tape ook wel eens gebruikt als je houdingsproblemen hebt.

Verder kan het pijn verminderen en bloedcirculatie en lymfeafvoer verbeteren. In sommige gevallen kan medical taping ook worden gebruikt om hoofdpijn te verminderen.

 

Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in medical taping. Zij weten precies hoe ze de tape moeten aanbrengen bij het probleem dat je hebt.

Wil je meer weten over medical taping of andere behandelingen die fysiotherapeuten kunnen uitvoeren om je klachten te verhelpen? Of ben je op zoek naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in medical taping?

 

Neem dan contact op en bel naar 046-4236696 of mail naar administratie@fysiomedica.nl en vraag naar onze mogelijkheden!