Oedeemtherapie


Wat is oedeem?

Oedeem of lymfoedeem is een opeenhoping van vocht in delen van het lichaam waar het normaal gesproken niet of nauwelijks aanwezig is. Vaak is dat in de armen of benen. Het is niet moeilijk te herkennen. Als u uw vinger stevig in de huid drukt en vervolgens ineens weghaalt, ziet u dat er een putje in de huid achterblijft. Wanneer u oedeem in de benen heeft, ervaart u waarschijnlijk een gevoel van zwaarte of spanning in het been. Uw voet of been kan gezwollen zijn. Pijn, tintelingen en een moe gevoel kunnen ook signalen zijn.

 

 

Wat kunt er zelf tegen doen?

U kunt zelf maatregelen nemen om het oedeem zo veel mogelijk te beperken. Hier volgen enkele tips:

  •  Blijf in beweging. Elke vorm van bewegen is goed, zolang het niet leidt tot oververmoeidheid of pijn in de lichaamsdelen waarin oedeem is geconstateerd.
  • Voorkom of verminder overgewicht.
  • Bij lymfoedeem in de benen is het belangrijk dat u niet lang achtereen staat of zit. Probeer het been bij lang zitten wat hoger te leggen.
  • Vermijd knellende kleding of schoenen.
  • Voorkom wondjes. Lymfoedeem kan verergeren door een infectie als gevolg van een wondje.
  • Vermijd een erg warme, maar ook een extreem koude omgeving; let bijvoorbeeld op de temperatuur waarmee u een douche of bad neemt.
  • Zonnebaden is niet verstandig, zonnebrand moet in elk geval voorkomen worden.
  • Doe de oefeningen die de behandelend arts of uw fysiotherapeut voorschrijft getrouw en regelmatig. U zult er baat bij hebben!

 

Welke fysiotherapie behandelingen zijn er?

Er zijn verschillende behandelmethodes van oedeem. Bij manuele lymfedrainage activeert de therapeut het fijne netwerk van de lymfevaten onder de huid. Het resultaat is dat de vochtopname door de lymfevaten wordt gestimuleerd en het vocht wordt afgevoerd op een natuurlijke manier. Oedeem- en fibrosegrepen zijn speciale grepen waarmee de fysiotherapeut vocht door het weefsel leidt naar een plaats waar het gemakkelijk opgenomen kan worden. Het verharde weefsel wordt hierdoor soepeler. Een andere behandeling is de compressietherapie: dit is het inzwachtelen van het oedeem gebied. Door de druk van het verband wordt het vocht beter opgenomen in de vaten en vermindert de zwelling. De combinatie van compressietherapie en gezonde beweging levert bijzonder goede resultaten op. Bij lymftaping wordt het lichaamsdeel dat vocht vasthoudt ingetaped met stroken tape die de huid als het ware een stukje optillen en het vocht afvoeren naar lymfklieren die nog goed werken. Dit resulteert in een 24-uurs drainage, dat wil zeggen dat op deze manier 24 uur per dag afvoer van vocht plaatsvindt.

Therapeutische elastische kousen bieden uitkomst wanneer het oedeem gebied na fysiotherapie oedeemvrij is. De kous geeft een lichte druk van buitenaf zodat het vocht ook weg blijft. De fysiotherapeut kan u ademhalings- en bewegingsoefeningen aanleren die het aanzuigende effect van het lymfesysteem en van de spierpomp van het lichaam in werking zetten. Mits de oefeningen regelmatig uitgevoerd natuurlijk! Zo wordt de afvoer van het vocht gestimuleerd. 

 

Hebt u vragen over uw behandeling? Aarzel niet en spreek uw behandelend fysiotherapeut aan!