Sarcopenie


Bij de ouder wordende mens neemt na ongeveer het 30e levensjaar langzaam de spiermassa af. Dit is een normaal en natuurlijk proces. Bij de kwetsbare ouderen kunnen deze veranderingen in spieren sneller afnemen, wat benoemd wordt als sarcopenie. Bij sarcopenie verminderd de spiermassa en spierkracht, waardoor het uitvoeren van activiteiten in het dagelijkse leven, zoals opstaan uit bed, traplopen of een boodschappentas, moeilijker worden. Deze afname in spiermassa wordt veroorzaakt door de afname van de snelle (fast twitch) spiervezels.

 

Ook het herstel van beschadigde spiervezels is langzamer bij sarcopenie. Door krachttraining kan er gezorgd worden dat de aansturing van de spier(en) verbeterd wordt en het aantal snelle spiervezels toeneemt. Dit zorgt dus voor het tegengaan van het spiermassaverlies en vermindering in kracht. Ook de coördinatie van de spieren verbeterd door de training. Naast deze factoren zorgt krachttraining ook voor een verbetering in de aanmaak van eiwitten, waardoor er voldoende bouwstoffen zijn om de spiermassa en de kracht te laten toenemen.

 

Bij FysioMedica hebben we voldoende mogelijkheden om u bij te staan om de sarcopenie tegen te gaan. Middels een gesprek wordt bekeken wat uw klachten zijn en hoe het individuele behandelprogramma voor u eruit moet zien. Daarnaast kunnen we een aantal testen doen hoe u er op dit moment voorstaat en door een evaluatie na een aantal weken wordt de progressie in kaart gebracht.